Sędzia
Paulina Kuźma - strona 36
1072 orzeczenia w bazie z lat 2014-2026. Strona 36 z 43.
- Orzeczenia
- 1 072
- Lata orzekania
- 2014-2026
- Ostatnie orzeczenie
Orzeka w: Sądy powszechne (1 074)
Rodzaje rozstrzygnięć: Uzasadnienie - 729, Wyrok - 313, Zarządzenie - 23, Postanowienie - 9
Najczęściej powoływane akty
Orzeczenia - strona 36
- Uzasadnienie VIII U 845/17Decyzją z dnia 8 marca 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. po rozpatrzeniu wniosku z dnia 6 lutego 2017 roku odmówił S. R. prawa do emerytury. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że ubezpieczony nie udowodnił wymaganych 15 lat pracy w szczególnych warunkach ani 25 lat okresów składkowych...
- Uzasadnienie VIII U 689/17Decyzją z dnia 10 lutego 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. po rozpoznaniu wniosku z dnia 25 stycznia 2017 roku odmówił W. G. prawa do emerytury. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że ubezpieczony nie udowodnił wymaganych 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych oraz 15 lat pracy w...
- Uzasadnienie VIII U 6685/13Decyzją z dnia 30 września 2013 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. stwierdził, że K. F. od dnia 1 grudnia 2010 roku nie podlega ubezpieczeniom społecznym, to jest ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu, jako pracownik w (...) spółki z o.o. z siedzibą w W.. W uzasadnieniu...
- Uzasadnienie VIII U 2883/16Decyzją z dnia 25 października 2016 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł., po rozpatrzeniu wniosku z dnia 14 października 2016 roku wznowił od 1 października 2016 roku, tj. od miesiąca złożenia wniosku, wypłatę emerytury należnej W. Z.. (decyzja – k. 76-77 akt ZUS) W dniu 2 grudnia 2016 roku W. Z. odwołał...
- Uzasadnienie VIII U 828/17Decyzją z dnia 1 marca 2017 roku, po rozpatrzeniu wniosku z 23 lutego 2017 roku, Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. przyznał W. P. emeryturę od dnia 23 lutego 2017 roku (tj. od daty osiągnięcia wieku emerytalnego). Do obliczenia wysokości emerytury przyjęto kwotę składek na ubezpieczenie emerytalne oraz...
- Wyrok VIII Pa 145/17Dnia 31 sierpnia 2017 roku Sąd Okręgowy w Łodzi, VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: Sędzia SO Paulina Kuźma Sędziowie: Sędzia SO Karol Kotyński Sędzia SO Sylwestra Przybysz (spr.) Protokolant: sekretarz sądowy Marta Chwieśko po rozpoznaniu w dniu 31 sierpnia 2017 roku w Łodzi na...
- Wyrok VIII Pa 141/17Dnia 31 sierpnia 2017 roku Sąd Okręgowy w Łodzi, VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: Sędzia SO Paulina Kuźma (spr.) Sędziowie: Sędzia SO Karol Kotyński Sędzia SO Sylwestra Przybysz Protokolant: sekretarz sądowy Marta Chwieśko po rozpoznaniu w dniu 31 sierpnia 2017 roku w Łodzi na...
- Wyrok VIII U 2860/16Dnia 29 sierpnia 2017 roku Sąd Okręgowy w Łodzi – VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący – SSO Paulina Kuźma Protokolant - sekr. sąd. M. C. po rozpoznaniu w dniu 29 sierpnia 2017 roku na rozprawie sprawy K. S. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych – I Oddziałowi w Ł...
- Wyrok VIII U 2848/16Dnia 29 sierpnia 2017 roku Sąd Okręgowy w Łodzi – VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący – SSO Paulina Kuźma Protokolant - sekr. sąd. M. C. po rozpoznaniu w dniu 29 sierpnia 2017 roku na rozprawie sprawy H. O. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych – I Oddziałowi w Ł...
- Uzasadnienie VIII U 892/17Decyzją z dnia 8 marca 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 3 oraz art. 24 ust. 1a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tj. Dz. U. z 2016 r. poz. 963 z późn. zm.) wymierzył (...) sp. z o.o. w Ł. opłatę dodatkową w wysokości...
- Uzasadnienie VIII U 3392/15Decyzją z dnia 15 października 2015 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. po rozpoznaniu wniosku z dnia 29 lipca 2015 roku ponownie, tj. po ustaniu prawa do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy, od 1 września 2015 roku ustalił dla M. W. rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy. W...
- Wyrok VIII U 6685/13Dnia 21 sierpnia 2017 roku Sąd Okręgowy w Łodzi – VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący – SSO Paulina Kuźma Protokolant - sekr. sąd. Marta Chwieśko po rozpoznaniu w dniu 21 sierpnia 2017 roku na rozprawie sprawy K. F. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych – II...
- Uzasadnienie VIII U 606/17Decyzją z dnia 11 stycznia 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że A. M. jest dłużnikiem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne i Fundusz Pracy, a zadłużenie wraz z należnymi odsetkami za zwłokę naliczonymi na...
- Uzasadnienie VIII U 539/17Decyzją z dnia 14 lutego 2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. po rozpatrzeniu wniosku z dnia 6 lutego 2017 r. odmówił C. T. prawa do emerytury. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że ubezpieczony nie udowodnił wymaganych 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych, zaś zaświadczenie...
- Uzasadnienie VIII U 225/17Decyzją z dnia 30 grudnia 2016 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił M. J. prawa do świadczenia przedemerytalnego. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że wnioskodawczyni nie spełnia warunku rozwiązania stosunku pracy lub stosunku służbowego z przyczyn dotyczących zakładu pracy. Organ uznał, iż...
- Uzasadnienie VIII U 738/17Decyzją z dnia 13 marca 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. po rozpatrzeniu wniosku z dnia 20 lutego 2017 roku odmówił Z. B. wypłaty świadczenia niezrealizowanego po zmarłej M. L. (1) (matce wnioskodawcy). W uzasadnieniu organ rentowy podniósł, że ze względu na fakt, że przedłożony akt zgonu ze...
- Uzasadnienie VIII U 1761/14Decyzją z dnia 11 kwietnia 2014 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. po rozpoznaniu wniosku z dnia 20 lutego 2014 roku odmówił M. R. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. W uzasadnieniu organ rentowy podniósł, że komisja lekarska ZUS nie stwierdziła niezdolności do pracy wnioskodawcy. (decyzja k...
- Uzasadnienie VIII U 1651/15Decyzją z dnia 29 kwietnia 2015 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że P. M. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu jako pracownik u płatnika składek „Myślę więc jem” P.H.U. (...) z siedzibą w Ł. w okresie od dnia 16 października...
- Uzasadnienie VIII U 3366/15Decyzją nr (...) z dnia 10 listopada 2015 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych - I Oddział w Ł. stwierdził, że K. S., jako pracownik u płatnika składek firmy (...) nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od dnia 1 kwietnia 2015 roku do 21 sierpnia 2015 roku. W...
- Uzasadnienie VIII U 30/17Decyzją z dnia 7 listopada 2016 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. po rozpatrzeniu wniosku z dnia 21 października 2016 roku odmówił K. P. wypłaty świadczenia niezrealizowanego po zmarłej D. P.. W uzasadnieniu organ rentowy podniósł, że ze względu na fakt, że przedłożony akt zgonu ze wskazaną wyłącznie...
- Uzasadnienie VIII U 884/15Decyzją z dnia 20 lutego 2015 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że B. W. nie podlega od dnia 2 czerwca 2014 roku ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu, jako pracownik u płatnika składek (...) sp. z o.o. w K.. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że zgromadzone...
- Uzasadnienie VIII U 1825/15Decyzją z dnia 26 maja 2015 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił J. G. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 21 maja 2015 roku ubezpieczona nie została uznana za niezdolną do pracy. /decyzja – k. 484-485...
- Wyrok VIII U 3366/15Dnia 30 czerwca 2017 roku Sąd Okręgowy w Łodzi – VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący – SSO Paulina Kuźma Protokolant - sekr. sąd. M. C. po rozpoznaniu w dniu 20 czerwca 2017 roku na rozprawie sprawy K. S., T. P., J. P. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych – I...
- Wyrok VIII U 884/15Dnia 27 czerwca 2017 roku Sąd Okręgowy w Łodzi – VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący – SSO Paulina Kuźma Protokolant - sekr. sąd. M. C. po rozpoznaniu w dniu 27 czerwca 2017 roku na rozprawie sprawy B. W. i (...) spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w W...
- Uzasadnienie VIII U 2554/16Decyzją z dnia 20 września 2016 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił J. P. prawa do zmiany wysokości emerytury powołując się na przepis art. 114 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. W uzasadnieniu decyzji wskazano, że ubezpieczony nie przedłożył nowych dowodów ani nie...